Snart så!

 

Snart är han här! Kommer bli en riktig myshelg!


Mums!

Idag har jag varit riktigt hemmafruig! Har ingen karl här (än han kommer hit imorgon!) Jag ägnade nämligen 2 timmar idag till att laga mat! Jag gjorde en gul paprikasoppa med knaperstekt bacon och bakade matbröd med grovt mjöl, pumpakärnor och linfrö i. Blev jättegott! Och nyttigt!



Om ni vill ha recept så hör av er!


Julen är här!

Nu är det jul! Dagen började med en tripp till Ica (där jag handlade fast jag tänkt handa på willys eftersom jag kände mig otrogen). Där var julskyltningen i full gång! Sedan åkte vi hem och tittade på tomten är far till alla barnen, när den var slut lyssnade vi på julmusik!

God jul från oss alla till er alla! WTF!? Det är inte ens november ännu och inte ens lule ha kvarliggande snö! Kan de skärpa sig? Jul börjar tidigast i december, låt julen ligga kvar i lådorna ännu en månad så inte julkänslan försvinner innan den börjar.


Årets mest händelselösa dag

Avslutade denna helt händelselösa dagen med att i sällskap av Lelleful och Kickimys hämta Vincent på flygplatsen. Bilfärdens tema var gnäll på andra bilförare, de är uppenbarligen okompetenta.

När det var förarbyte och vänortsborna skulle kliva på gick sex on fire igång på radion och vi var tvungna att dra upp volymen på max medan vi headbanga och sjöng med. Vincent sade då att han glömt hur dumma i huvudet vi var. Att det räckte med fyra dagars frånvaro för honom att glömma det!

Mitt liv är ett virrvarr av lycka, underbar släkt, fantastiska människor och kärlek. Det är verkligen inte ett dugg synd om mig!

Lite småsur?

I fredags hade vi Disneymarathon, efter 12 timmars konstant tecknad film börjar man bli lite skadad. Nu går vi omkring och citerar filmerna. Igår jobbade jag och Kicki med SAM och har nu gjort våra tre provpass. Det enda som återstår är att vänta och se om de väljer in oss.
I natt ska vi åka iväg och hämta Vincent på flygplatsen men nu ska jag iväg till kickimys!

Öppet hus

Den här veckan har det varit öppet hus i min lägenhet, senast jag var ensam och vaken i min lägenhet var i måndags! Men väldigt trevligt har det varit och jag behöver inte vara rädd för att jag ska behöva känna mig ensam. Har träffat så många underbara människor här uppe, blir så glad!

Dagen har varit helt klart godkänd. Först skrev vi tenta och jag fick VG! Riktigt nöjd med det, så mycket tid och energi som gått åt till den kursen så tycker att jag förtjänar det! Tyvärr gick det inte lika bra för alla så vi fick åka till slemmis och köpa på oss ett lager tröstmat innan vi begav oss hemåt och startade Disneymarathonet. Idag har vi sett Herkules, Ringaren i Notre Dam, Tarzan, Pocahontas och lilla sjöjungfrun. Folk har kommit och gått men Hinken och jag höll ut hela vägen. Sedan bröt vi av med Public enemies men då var jag så trött att jag inte klarade av att följa med i handlingen. Vi kom dock på att vi måste skaffa kostym och gangsterhatt, sååå snyggt!

Världens bästa Jocke ringde, han har köpt skönheten och odjuret till mig! Det är kärlek! I lyckoruset glömde jag helt bort att han också haft tenta idag och känner mig som världens sämsta flickvän som in frågade om den. Ska gottgöra honom när jag får chansen! Längtar tills torsdag när han kommer hit, ska bli kul att se vad han tycker om mina galna kompisar. Linköpingsborna har ju lite fördomar om att LTU-studenter är skogstokiga. Eftersom det är tentaröj kommer han antagligen få detta bekräftat!

Pratade en kortis med farmor idag, ville berätta hur bra det går för mig. Hon tyckte det var jätteroligt och gulle-farmor sa att de skulle hjälpa mig betala kurslitteraturen till nästa kurs. Så snällt! Förstod inte riktigt hur jag skulle få det att gå ihop, gick ju minus ordentligt redan den här månaden! Längtar till jul så jag får träffa dem!



Erika och jag förra julen, Hinken (oscar) vågade inte gissa vem som var jag! Tyckte vi var så lika och var rädd att gissa fel! Så lika är vi inte! Men de har ju bara sett mig blond, snart ska det bli ändring på det! Spännande!


Finfint besök väntas!



Snart kommer världens bästa Kicki hit. vi ska laga hamburgare, baka chokladbollar och pluga muskler. Musklerna skulle vi ha tagit igår men då tittade vi i mattidningar och blev hungriga istället.

Åh väntar på så mycket fint besök! Nästa vecka kommer Jocke äntliiiigen hit! Saknar honom till döds, var verkigen jättelänge sen vi sågs nu! Veckan efter det kommer militär-Mathias hit och jag och Petter ska visa honom att studenter kan supa ut vilken militär som helst!

Veckan efter det så kommer mamma och Johan (bonuspappa) upp! Funderar fortfarande på hur jag ska underhålla dem en hel helg, annat folk räcker det ju med att sätta en öl i handen på. De här gillar inte ens öl. Funderar på om de får ta en utflykt till kyrkbyn istället!


En dag i ljusgården



Ännu en dag i ljusgården avklarad, faktiskt fick vi lite gjort idag och känner väl att mer och mer börjar falla på plats. Givetvis så myste vi en hel del igen och idag var vi tvugna att powernappa en stund. Vi är ganska sockerchockade idag igen eftersom vi åt upp alla kakor som blev över från igår! Hann också med mitt första hälso6-möte. Nu vet jag lite mer vad det är meningen att jag ska göra!

Var och simmade igår, jätteskönt! Har nu ett 4-månaderskort så imorgon ska jag ge mig dit igen. Synd att det bara finns 25 metersbanor i Luleå, man tappar både räkningen och farten av att behöva vända så ofta.

Ikväll blev det ingen hälsokost inte utan en hamburgare. Sååå gott! Friscobröden gör så stor skillnad, är helt sjukt gott! Och knaperstekt bacon, alltså det är inte konstigt man blir tjock! Hur kan man hålla sig ifrån sådana frestelser!? 

På fredag är det tenta! Ska bli skönt att få den gjord men det är ångestladdat. Är mycket man ska kunna!


Just keep study, just keep study



Snart bär det av mot hyllan  där det ska pluggas anatomi. Förhoppningsvis lite mer effektivt än sist...


Lule tea party

Idag har vi haft tisdagsmys med te, kakor och kanal 5 hemma hos mig. Det var jättemysigt, precis som det brukar men vi lyckats lura hit lite nya människor. Det blev massor av kakor över så imorgon är det kakkalas i ljusgården till tentaplugget.

Vi har insett att vi ofta vill döpa allt vi gör, gärna sätta en stämpel på det. Tror vi fått det från rymdarna...

   


Typiskt okul

Detta inlägget är förbjudet att läsa om du är mor eller farföräldrar alternativt mamma eller pappa till mig. Om ni läser detta ändå så skyll er själva, kom inte och säg att jag inte varnade er. Hm.. Borde kanske ha skrivit det på förra inlägget också...


Idag gick det inte så bra för oss att tentaplugga. Kicki och jag tog sovmorgon och dök inte upp förrän efter lunch. Klockan ish tre så spårade det och Emma, Linnea och jag gav fyran porrnamn istället. 

Emma = Sexy bitch
Linnea = Hot stuff
Kicki = Kinky hoe
Emilj (jag) = Blond slut

Vi kom också på att vi vill ha ett tygmärke till overallerna där det står We Will Blow Your... Mind! 

Motivationen till den här kursen har dalat käpp rätt ner till helvetet och vi vill bara få den överstökad! Vi orkar inte läsa på mer även om vi alla känner att vi inte kan allt. Vi har helt enkelt ingen lust kvar! Skona oss? Emma har lovat att hjälpa Linnea sätta knuten på snaran snett så dens går sönder och hon slipper kvävas. Det är en riktig vän det där.

Vi får se om jag kan ta tag i mig själv och plugga på egen hand ikväll. Borde men orkar jag? Säkert inte. Det värsta är att den här känslan av meningslöshet sprider sig till allt annat man gör också! Inget känns värt att lägga ner energi på. Tur att det bara är en helvetesvecka kvar och att helgen är fylld av skoj!  

Crazy weekend

Tung söndag. Väldigt tung söndag!

När jag kom till hälsokällan visade det sig att jag blivit antagen som ny praktikant i hälso6 och får nu äran att bära praktikantjävelhatten tills jag visat mig värdig att bära väst. Enligt tradition ska alla ha smeknamn på J och jag blev tilldelad Jemen. Ingen vet riktigt varför, allra minst de som gav mig det! Vi fick utföra uppdrag, jag var en grönhårig häxa, juli1 var ko och junios en korv med senap på. Det var roligt! Kan nog bli jätteroligt att vara med och härja med hälso6, får se vad som vi ska ju bland annat ordna en julsittning! Åh ska bli roligt!

Fick gå tidigare dock vilket var synd men skulle ju iväg på fler äventyr. Kvällen tillära bemannade jag stor garderoben på stuk. Verkligen jättekul! Man fick ju faktiskt träffa alla som gick in på krogen! Var rädd att det skulle fattas saker och att jag skull hänga galgarna på fel ställe eller lämna jackan till fel person men det gick bra! Enda skräcken var när en kille sa att hans väska fattades men sedan när han letat ett tag kom han på att han lämnat väskan på förfesten!

Efteråt var det efterfest och vi badade bastu och badtunna. Kicki och jag badade i badkläder. Det var vi ensamma om att göra och jag blev en aning generad och visste inte vart jag skulle fästa blicken, var könsdelar överallt! Vi vänjer oss kanske men pryd-Emily behåller bikinin på. Lite SKA lämnas åt fantasin! Kanske är omvänd om ett halvår med det återstår att se...

Idag är det dock tungt, drack en öl två cider men känns som en hel sjuttis i kroppen. Det blev bättre när Kicki och ja drog iväg till slemmis och sedan våldgästade våra söta rymdphösare. Efter ett par avsnitt av big bang theory och gott sällskap blir man människa igen. När midgård drog igång dippade energin igen dock och vi åkte hem för att ge grabbarna studiero.

Nu ska jag fixa matlådor så att vi kan tentaplugga imorgon igen! Åh är så trött på anatomin, skönt att ha tagit en hel helg ledigt från den. Har insett att uppsatser passa mig mycket bättre än tentor! Dötrist ju!

Höst eller vinter?

Kicki och jag gick på en nästan tre timmars promenad idag! Vi blev helt förvånade när vi kom hem och tittade på klockan! Det är välidigt kostigt väder ute, på ena sidan av vägen är det höst med oranga löv och grönt gräs och på andra sidan vägen är det vinter med snö och is. Men solen skiner, himlen är blå och vi har det oförskämt bra!

Nu ska jag göra mig i ordning för okända bravader nere på hälsokällan följt av provjobb på stuk! Imorgon blir det philm igen, bästa söndagstraditionen ever!  

Fredagsmys delux!

Idag satt vi återigen på skolan och pluggade anatomi. BLÄ vad vi oälskar den kursen! Vill bara få detta överstökat så att vi får börja på nästa kurs - Fysisk träning och kost i praktik och teori. Kommer bli awesome!

Vid fyra gick vi till café unik och fikade med hälsovägledarklassen över oss och vi kunde ställa en massa frågor och få höra vad de tyckte om utbildningen. De gav många bra tips och råd, verkar vara ett bra gäng i den klassen också!

Sedan var det bara att förbereda fredagsmyset, levande ljus och massagebänkar fram. Emma gjorde ett suveränt jobb även denna gång! Sedan experimenterade vi lite och masserade intercostalmusklerna, alltså de musklerna som sitter mellan revbenen. Jag tyckte det gjorde ont. Kicki sa att det kändes som att blodet rann och Linnea trodde att jag drog sakta med en slö morakniv i sidan på henne. Typiskt ont! Slutsats: Det är inte bara jag som inte kan andas! Vi funderar på att påmina varandra att fem minuter om dagen andas korrekt. Tänk att man inte ens klarar av sådant basic!

När vi masserat klart kom klockkillen och vi startade hitta nemo. Nu kommer vi bli irriterande och citera filmen konstant! Mine!? Mine!? Duuuuude? Duuude? Duuude! Just keep swimming, just keep swimming! Fish are friends, not food!

Sandra och Elias kom också förbi en sväng, man får plats många i lägenheten om det räcker med mysavstånd mellan människorna! När Nemo var slut drog vi igång kejsarens nya stil och vid det laget var vi sådär lagom trötta så alla skrattade hysteriskt till minsta lilla skämt. Kul! 

Imorgon blir det pirrigt! Har fått ett brev med inbjudan där det står att jag ska infinna mig på hälsokällan 17.30 och att jag ska medtag kiwi! Det är allt jag vet! Jo, och oömma kläder! Måste dock gå tidigare eftersom jag ska iväg och provjobba på stuk också. Bäst jag lägger mig och sover, mycket bus imorgon blir det! Tur jag kan sova hela förmiddagen!  

SNÖ!?

När slog upp ögonen i morse upptäckte jag två saker.

1. Det är fortfarande mörkt nör vi ska gå upp till läspass 1.
2. Det ligger snö på träden.

What!? Vi har ju redan haft "första snön" men det var ju typ bara ett litet glitter som faktiskt liknade frost. Nu låg det verkligen en liten driva på trädgrenarna! När jag väl tog mig upp ur sängen så snöade det ordentligt! Regnblandat visserligen men ändå så att den ligger kvar.

Så Kicki och jag cyklar numera väldigt sakta för att ta oss igenom all snömodd som blivit. Tydligen kallas det här "Uppsala-väder". Tänk er så som det brukar vara i början av december och man är rädd att det inte ska bli någon vit jul för all snö ligger som en irriterande smörja, så har vi det nu. I mitten av oktober... Vart ska detta sluta?

Städning och musikal

Morgonen inleddes med seminarium. Seminariumet i sig självt var riktigt tråkigt, alla hade gjort var sin bokreflektion och vi redovisade dem i små grupper och sedan skulle vi tipsa resten av klassen. Så nu har vi en boklista med bra studieböcker som vi kan använda i andra projekt och det är ju bra så kan ha varit värt det. 

Efter lunch så hade vi resurstid för examinationsuppgiften men valde att inte gå på den. Vet att det kanske inte var så smart men jag är verkligen på sista raden av vad man max får ha i text så jag vill inte gå dit och få massa nya idéer om vad jag borde skriva och källhänvisningen har de tjatat så mycket om redan så jag vet inte vad de mer skulle kunna säga för att jag ska få det rätt. Dessutom känns det ganska bra, examinationen går ut på att visa allt man lärt sig under kursen och jag tycker jag fått till det bra! Nu återstår att se om lärarna håller med...

Istället för att gå hem och tokplugga anatomi så har jag gett mig själv en studiefri eftermiddag. Inte för att lata mig utan för att få ordning på lägenheten. Det är nämligen lägenheten som tar mest stryk när jag är stressad. Sakerna hamnar liksom precis inanför dörren istället för där de ska vara så lägenheten är full av böcker, papper och golvet är fullt av använda kläder. Nu fick det vara nog, orkar inte med röran längre för jag hittar ingenting någonstans längre!

Så dagens projekt har bestått i att tvätta (kläderna hänger just nu i torkskåp) och sortera alla papper och sätta in dem i pärmar. Jag tror jag hade blivit en bra sekreterare/husa. Kommer in i något slags zen-mode när jag utför sådana sysslor, resultatet syns direkt och det känns så mycket mer produktivt än att sitta och glo i en bok. Förstår inte när det här hände, att städa har ju alltid varit det tråkigaste i världen! Har kanske något att göra med att man bor ensam och vet att man gjort det själv och gör det när man själv känner för det och inte när någon säger åt en? 

Fick en massa fina bilder av Isabell igår från vår tid i London och blev bara tvungen att lyssna på Les Miserable. Den var så bra och skulle lätt kunna se den igen! Spelar ingen roll att biljetten kostade 500 kronor, var så värt varenda krona! 

Les Miserable är the worlds longest running theatre, vet inte riktigt hur jag ska översätta så det får rätt innebörd. Den handlar om Franska revolutionen och har så många starka karaktärer! En man som skapar sig en ny indentitet efter sin fängelsevistelse och blir jagad av militären, en mamma som får prostituera sig för att försörja sitt barn som bor hos elaka fosterföräldrar, ett par som drabbas av kärlek vid första ögonkastet och vännen som är hemligt kär i en av dem och nu måste stå ut med att se dem tillsammans. Mitt i allt kommer revolutionen som vänder allting upp och ner för dem och deras liv blir aldrig som förr.

Min favoritkaraktär är Éponine, vännen som för kärleksparet samman trots att älskar bästa vännen Marius. Hon hade den bästa sångrösten, åtminstone av kvinnorna enligt mig och Isabell. Som jag grät när hon dör i Marius armar medans hon förklarar att hon alltid älskat honom trots att han aldrig verkar ha sett henne.

Måste tillbaka till London och bara gå på musikaler! Jag behöver ingen shopping, inga turistattraktioner, jag vill bara gå på teater!  Lägger in lite länkar för er som blev sugna på Les Miserable, orkar ni inte lyssna på hela skivan så lyssna på A little Fall of Rain (är från scenen jag beskrev förut), Bring Him Home (fadern ber till gud att skydda pojken hans dotter älskar även om det kostar honom själv livet), A Heart Full of Love (triangeldramat). 

Frågan är ju nu bara om jag ska vara så ambitiös att jag ska dammtorka alla ytor också eller om jag bara ska ta allt fixande idag och spara städningen till en annan dag. Får se vad jag hinner, får inte glömma tvätten heller! Ikväll ska jag lyxa till det med rena sängkläder! Lyx har fått en lite annan definition sedan man blev särboende student! 


Första snön

Det har varit mycket diskussioner om det var snö eller frost på backen i morse. Tv4-nyheterna hävdade snö så jag tror dem och tyckte faktiskt att det såg lite pudrig ut på asfalten när jag cyklade till skolan!

Jag är dock upprörd. Igår råkade jag sitta uppe till ett men eftersom jag hade tänkt lägga mig hade jag gardinerna fördragna. Hur besviken tror ni jag var när jag fick veta att det var norrsken igår natt. Hade blivit mitt livs första men jag missade det! Trots att jag var vaken! Det borde finnas en norrskensjour som ringer och berättar när man ska gå ut och titta på himlen. Enligt Emma så kommer jag få mer chanser i vinter men det måste vara kallt ute!

Vi har suttit på stuk och pluggat anatomi, det gick jättedåligt! Försöker få klart instuderingsfrågorna så att jag kan börja repetera och plugga in det men nu går det trögt. Sista kapitlet är jätteluddigt och konstigt skrivet. Hoppas redovisningarna på torsdag blir bra så att man får lite hjälp med att fatta men jag hoppas inte för mycket...

Jag har också tagit ett vuxet beslut och har slutat i pheast som åt upp allt för mycket av min tid och nu hoppas jag att jag ska hinna med både hälso6 och samlaget istället. Att lägga till lika mycket man tar bort kanske inte ger så många vuxenpoäng förresten?

Men har man suttit och pluggat sex timmar på skolan så får man titta på Desperate och Cougar Town när kvällen kommer. Ska diska och äntligen söka bostadsbidrag så att jag hinner klart till dess!

 


Check!

Har precis slutfört min examinationsuppgift och lyssnat på Alan Menken. Uppgiften skulle ha varit inne på onsdag men deadline är nu framflyttat till måndag eftersom lärarna fått så många frågor på mailen så på onsdag har vi istället en extrainsatt resurstid där vi ska få svar på våra frågor. Det är ju bra eftersom det ger en klarare bild om hur man ska göra, jag förstår dock inte vad den gör för nytta nu när alla redan borde vara klara?

Resten av veckan blir det stenhårt anatomiplugg! Är orolig inför tentan men jag var ju orolig för den här uppgiften också och jag hann klart med den trots allt! Men det blir nog bara tråkiga blogginlägg ett tag framöver!


Fucking fuck dokument!

Idag har jag suttit 6 timmar på hyllan med min examinationsuppgift och har slitit men litteratur, skrift och källförteckningar. Nu har jag kanske tre timmar kvar på denna fantastiska uppsats och det som inte får hända händer!

Okej den försvann inte i ett misslyckats försöka att spara, det hade varit värre. Det kan jag erkänna. Däremot har jag blivit tillsagd av mina lärare att spara i word-format och inte open office som jag skriver i så jag gjorde som jag blev tillsagd och första gången gick det bra. Jg sparade och när jag öppnade igen såg allt ut som det skulle. När jag däremot skulle öppna det för andra gången har alla kombinationer av å, ä och ö med nästkommande bokstav omvandlats till kinesiska tecken och alla r har försvunnit helt. WHAT!? 

Har nu suttit i en timme och försökt rädda mitt arbete och jag tror att faran är över. Kommer dock få läsa igenom det 100 gånger innan inlämning för att vara säker på att inget lurt ligger kvar. 

Hädanefter kommer jag alltid spara i open office-format och behålla en sådan som säkerhetskopia utifall olyckan skulle vara framme vid nästa omformatering. Jag änskar bara någon hade sagt åt mig att göra så istället för att lura mig en massa extrajobb! 

Nu ska jag gå på "team-building" med phaest, ett lag på stuk jag provjobbar i. Är inte alls taggad. Vet inte var det är men jag känner mig inte välkommen där. Efter provprojektet kommer jag antagligen hoppa av. Känns det inte bättre efter ikväll så hoppar jag nog av redan i nästa vecka eftersom det kommit upp två saker jag hellre gör under projektdagen. 

Så, inte världens bästa fredag. Tur att lördag kommer bli världens bästa lördag!  

Lite vardag

Igår provjobbade jag med samlaget på STUK. Det var roligt! Lite lugnt kanske men de intygade att det aldrig är så under helgerna. Jag fick lära mig att moppa i åttor och att om man nu måste ha sex på handikapptoaletten ska man inte sätta upp tjejen på handfatet för fästena är svaga och lossnar så att handfatet viker sig och handfat är dyra.

Nu ska jag iväg för ett seminarium! Kvällen kommer ägnas åt läsa ikapp föreläsningen jag inte orkade gå på i morse utan tog sovmorgon.

Note to self: Även den svensk-köpta currypastan är det drag i. Hantera med tillförsikt hädanefter!

Livet är underbart

Stress, stress, stress! Skulle behöva några extra timmar varje dygn och en outtömlig mängd energi för att hinna allt jag måste hinna. Trots det så älskar jag mitt liv och skulle inte byta det mot något! Jag har världens bästa familj, vänner och pojkvän för det är ni som får mig att känna så!

Efter mycket flängande och farande i landet (och även Europa ju!) så kommer jag nu att stanna i Luleå minst till slutet av november vilket kommer göra mina studier gott! Allt flygande gör läsandet lite lidande och därför kommer nästa läsperiod bestå av besök till mig istället för att jag ska ååka till dem! Tre veckor i rad förväntar jag mig finfint besök och vet ni vad? Det är snart jul!

Nu ska jag lägga mig i ett försök att samla ihop energi inför morgondagens studier, vi har en hel undervisningsfri dag och den skall utnyttjas till max! Nio ska vi infinna oss på skolan för att komma bort från alla distraktioner medans flitighetens låga brinner.

Vid fem så blir det massageutbyte, dessa långa dagar sätter sig i studentmuskulaturen! Pectoralis major dras ihop hela dagarna och allting på baksidan skriker i ett försök att hålla emot. Trapetzius verkar ha fastnat i ett upphöjt läge och vägrar slappna av. Emmas magic fingers kommer få något att bita i!

Efter det ska jag provjobba för samlaget som är ett golvlag på STUK. Det är ju inte bästa läget eftersom vi har en åtta till fyra dag på torsdag där jag bland annat har seminarium på eftermiddagen. Tur att fredagen är undervisningsfri i alla fall! Däremot kommer det att bli mycket studier då också!

Jag tror dock inte att jag ligger så pyrt till som jag känner mig. Känner jag mig själv rätt så stressar jag över stressen. Jag har inte riktigt kontroll på vad det är jag ska göra och hur lång tid det kommer ta och därför stressar jag med det tills jag kan börja jobba på det. Så fort handlingsfasen börjar och man kan börja pricka av sin lista med saker att göra så kommer det att kännas bra igen. Tre veeckors slit och sedan får jag mina första hp från LTU, nice!

Och vet ni vad? Jag kommer att klara det! Vet ni varför? För jag kan klara allt jag vill klara och jag kan göra allt jag vill göra! Visst är livet fantastiskt?

Barcelona

Här kommer en sammanfattning av helgen i barcelona! Eftersom en vän snart ska dit skriver jag alla saker jag kan intyga att man måste göra medan man är där! SÅ se det här som en resedagbok/turistguide!

La rambla är den största turistgatan med ena änden vid ett torg och andra änden vid havet. Längst med gatan finns små butiker, gatukonstnärer och gatustånd med blommor, turistsouvenirer, böcker och allt möjligt! Man måste gå den här gatan hela vägen ner till hamnen där det ligger köpcentrum, strandpromenad, aqvarium, skatepark och massa restauranger.

  

I Barcelona måste man givetvis ta sig en tur till medelhavets strand. Det finns två stränder inom stadens gränser, playa sebastian som ligger precis vid hamnen vid slutet av la rambla och playa barcalone(?) som ligger vid det olympiska området. Den senare stranden är mer "charter" med hotell och barer medan den första är mer häng och chill. Vi kunde bada och det var säkert 20 grader i vattnet! Underbart efter en hel dag med strosande!

  

Det finns en gotisk del i barcelona, den skulle kunna jämföras med gamla stan i stockholm med små gränder som slingrar sig fram. Det var mysigt men bra om man har karta eftersomman inte riktigt vet i vilken riktining gatorna går! Där ligger katedralen men vi gick aldrig in i själva kyrkan utan bara "förmaket" eftersom det var ganska dyrt inträde. Det var pampigt så det räckte ändå med en massa helgonbilder och en gåsflock.

  

En av Barcelonas mest älskade arkitekter heter Gaudi och det är inte alls svårt att känna igen hans verk. Hus och skulpturer täckta i mosaik och massor av färger! Gillade det även om det var lite galet, man bör se åtminstone en sådan byggnad innan man åker hem!

  

Sista dagen tog vi vägarna förbi stadsparken och tänkte att det kunde vara skönt med lite gräs och skugga. parken var dock helt galen med anlagd sjö där man kunde hyra en liten roddbåt, pingisbord, kiosker och mitt i alltihop en jättefontän med dammar, gudabilder, drakar som sprutar vatten och trappor så man kunde gå upp i alltihop. Alldelles nära ligger också deras triumfbåge sår är man ändå här kan man gå och titta på den också!

 

Ett till måste är att man måste besöka matmarknaden som ligger på en tvärgata till la rambla. Massor av matstånd där man kan köpa färskt kött, fisk, frukt, kryddor, bröd och så vidare! Vi gick in och köpte frukost där en morgon. Bröd, nypressad fruktsmoothi och färsk frukt, jättegott!

  

Men det allra viktigaste medan man är i Barcelona, maten! Kom ihåg att äta och dricka. Ofta och mycket! Vi förälskade oss i tapaskonceptet. Du går in på en restaurang och köper in ett par olika tapas (smårätter) sedan delar man på dem runt bordet. Vi hade en "tapasturné" då vi gick till tre olika restauranger, på de två första beställde vi tapas av olika slag och på den sista efterrätt. Riktigt bra kväll, allt var gott och jag lärde mig dricka rödvin! Något annat man måste äta medan man är här där är paella! Gör det på en lite finare restaurang, det är helt klart värt pengarna! Vi åt det på vår nya favoritrestaurang Navarra, rekommenderas! Framförallt för man kunde prata engelska!

 

Dryck är också viktigt! Drick rött rioja-vin, det produceras tydligen nära Barcelona så då kan man hävda sig vara klimatsmart! Min nya favoritdryck är dock Cava som är spaniens motsvarighet till champange! Man fick ett kittligt brus i huvudet efter minsta lilla och man blev fnittrig och mamma lämnade garantier att man aldrig får huvudvärk av Cava, bra grejer!

  

Var medveten om att ytterst få människor pratar engelska! Speciellt inte taxichaufförerna! De körde som galningar och jag förstod mig inte alls på trafiken med rödljus och stopp mitt i rondeller och chaffisarna svor hela tiden åt varandra. Dessutom pratade de. Spanska. Bara spanska! Även om man sa att man inte kunde spanska, bara engelska så svarade de med att de i nte kunde engelska och fortsatte prata spanska. Utan att sänka tempo eller sänka svårighetsgraden på orden! Jisses!

Vår långweekend gav mersmak och åker gärna dit igen, kanske under lite längre tid så man kan hänga på stranden utan att känna att man slösar bort tid i staden. Det var väldigt trevligt att få komma iväg med mamma och syster, vi ses ju så sällan nu! Så vi har bestämt att göra detta till en tradition att varje år åka på minst en gemensam långhelg i nåon europeisk stad. Verkar eventuellt bli Italien eller Irland nästa år, mys!

  


RSS 2.0