Kallt?

Nu är jag hemma i barndomstrakterna och är glad att det är snö här också, det hade känts konstigt annars! Det är 10-12 grader varmare här än upp hos oss och bara man håller sig i lä så är det ganska behagligt. Uppe hos oss säger man ju att det "bara" är tio minus.  Jag passar på att njuta av de extra soltimmarna! Vi har väl ungefär hälften så många uppe i norr!

Det som är skrattretande är att mellansvenskarna (precis som jag gjorde när jag bodde här) klagar över att det är sååå kallt och sen går de omkring i leggings, höstkappa och tygskor. Klart som fan det är kallt! När vi sticker till skolan på morgonen har vi överdragsbyxor eller termobyxor beroende på om det är varmare eller kallare än -15, dunjacka, halsduk virad över näsan, vantar, mössa och vinterkängor. Sedan tar man av sig när man kommer in.

Jag börjar känna mig lite norrlänsk, när det är - 10 känns det som en varm dag och börjar vänja mig vid att det är -20. Det värsta är att alla hela tiden säger "Vänta tills det blir vinter på riktigt"! Vad då vinter på riktigt!? Första snön kom i oktober och ligger kvar och vi har haft -22 grader på nätterna! Tydligen så brukar det vara -30 på vintern så det jag upplevt hittills är mildväder...

Lugnet efter stormen

Oj! I helgen har det verkligen varit fullt ös! Jag har haft fem killar sovande hos mig på mina 28 kvadrat så lägenheten har stinkt av testosteron och sprit. Men det var riktigt roligt att ha dem här även om somliga snarkade i brutala decibel! Jag kan ju nu skryta med att jag blev lagfadder åt lappfejdsvinnarna 2010.

Det togs en massa kort under helgens bravader men liksom med halv åtta hos mig -bilderna ligger de i någon annans kamera och jag får vackert vänta tills dessa delar med sig!

Idag var en tung dag, tror alla behöver någon dags återhämtning efter lappfejden, till och med jag som var helnykter i helgen. Sömnbristen sätter sina spår. Vet inte hur många gånger jag nästan somnade under föreläsningen idag och när vi sedan slutat satte jag mig på en buss in till stan för att simma. Efter att ha slumrat till på bussen övervägde jag att åka med till ändhållplatsen och tillbaka istället för att kliva av vid min hållplats. Var så trött och inte ett dugg träningssugen! 

Nu blev det i alla fall så att jag simmade och det var några som tog initiativ på att utöka motionssimmet så idag simmades det på fya längor och fribadades på en. Nice! Änligen fick man simma med lite tempo utan att hamna bakom någon nästan drunknande invandrare eller slow motion -simmande pensionär. Jag var för första gången långsammast i mitt spår - underbart! Hade nya pulsklockan på mig och såg fram emot att se vad dagens pass hamnade på för intensitet. Det failade dock eftersom jag inte förstår mig på den än och klickade bort allt. Men nu vet jag till nästa gång! 

Jag orkar inte sminka om mig eller fixa till mig efter badet så kommer anlända ill Cornelia som är värd för kvällens hal åtta skabbig, trött och vrålhungrig. Hon har tema italienskt och menyn lovar succé!  

Vintrig vardag

Vi kanske inte har så många soltimmar per dag men att de vi har är fina!



Idag hade vi styrketräning på Helex hela förmiddagen, det var alltså dagens skola för oss! Helt okej, frågan är ju om jag kommer klara av att gå imorgon? Kicki och jag gick igenom passet vi ska hålla inför klassen också, det var väldigt tungt efter ett helt benpass men det gick. Känns som man måste veta vad man utsätter de andra för annars kommer de att vilja hämnas!

I övrigt känns skolan väldigt förvirrande nu, kursen är stor och lång med en hel del litteratur men inga uppgifter direkt kopplat till den samtidigt som alla uppgifterna ska lämnas in och examineras olika datum och inget står i ordning. Det är helt enkelt svårt att veta vad jag ska göra nu, vad jag bör vänta med och vad som ska läsas. Så nu försöker jag ta mig igenom kapitlen i kostboken men det tar aldrig slut samtidigt som inget riktigt fastnar. Jag hoppas att allt klarnar allt eftersom!


Myshelg

Mamma och Johan var här i helgen, det var väldigt trevligt! Riktigt bortskämd blev jag, kändes väldigt lyxigt! På fredagen var vi på All Star där vi åt, alldeles för mycket (inte vårt fel, har aldrig sett så stora portioner!) och tittade på Idol på storbildsskärm. Idol var nämligen i Luleå denna helg!

På lördagen tog vi hyrbilen till Haparanda och gjorde en heldag på Ikea där vi slogs med finnar och släpkärror. Jag kom i alla fall hem med en dvd-hylla, en byrå, doftljus och lite porslin. När jag har lyckats städa här hemma kanske jag kan få ett par fina bilder på hur fint det blev! Kvällen ägnade Johan och jag på att montera varsin möbel medan mamma lagade mycket god mat. Ostfylld, baconlindad kycklingfilé med sallad, klyftpotatis och Linneas fetaoströra! Och sen blev vi mätta igen!

Söndag tog vi en sväng med bilen till kyrkbyn men allt var stängt och det var kallt så vi åkte in till stan istället där vi efter en timmes iskallt strosande äntligen fick fika och sedan klippte jag mig! Så nu är det kort! Eller ja, ganska. Lite ovant, var jättelänge sen jag hade en sådan här typ av frisyr så svårt att vänja mig! Nu har jag dock hunnit med att färga också, det blev så sjukt mycket bättre! Råkade ha kvar den röda färgen för länge i håret så vissa slingor är nästan svarta. Det blev jättesnyggt och ser verkligen ut som att dt var meningen!

Sen så åkte de hem. Kändes jättetomt trots att de bara varit här ett par dagar! Jag är nog bättre på att åka än att bli ifrånåkt.

Vardagen startade snabbt igen! Ni anar inte hur hetsig en students vardag är! Idag har jag hunnit med kostföreläsning, studievägledning, simning, färga håret och trerättersmiddag hos Lina! Imorgon är det inte lugnare, tvärtom! Så nu måste jag läsa igenom en vetenskaplig artikel innan jag lägger mig.

P.S. Alla lulebor! Julsittning 10e december, kom kom! Tema: En het jul! Awesome nice!

Halv åtta - Recept

Gårdagens mat blev succé! Jag hoppas det var för att det smakade bra och inte för att alla deltagare befann sig i svältläge innan de kom till mig! Här kommer i alla fall recepten som efterfrågades igår!

Gul paprikasoppa med knaperstekt bacon

För 4 personer
1 rödlök
1 morot
1 selleristjälk
8dl vatten
2 hönsbuljongtärningar
2 lagerblad
4 gula paprikor
4 potatisar
4 dl mjölk
1 citron
8 skivor bacon

Skala och finhacka lök, morot och selleri. Fräs i en kastrull med olja på medelvärme tills grönsakerna blivit mjuka. Häll i vatten och buljongtärningarna och koka upp. Dela, kärna ur och skär paprikorna i grova bitar. Lägg dem i kastrullen tillsammans med potatisen (skalad och skuren) och lagerbladen. Låt koka i 20-25 minuter. Ta sedan bort lagerbladen och mixa alltihop. Vispa sedan ner mjölken och smaksätt med citron, soppan ska INTE koka efter mixning. Klipp baconet i bitar och stek ordentligt, lägg sedan baconet på hushållspapper så att fettet sugs ut något. Häll upp soppan och strö över baconbitarna. Klart!

Kycklingmarinad

För 4 filéer
1/2 soja
2 msk senap
1 msk sweet chili sauce
2 msk olivolja
1/2 tsk svartpeppar
2 pressade vitlöksklyftor

Blanda alla ingredienser och låt ligga med kycklingen i en plastpåse några timmar. Pensla på överbliven marinad några gånger på kycklingen medans den är i ugnen. Mums!

Cheesecake med hemmagjord lemoncurd

Botten
180 g (12st) Digestivekex eller Mariekex 
75 g smält smör 

Fyllning 
250g färskost, naturell smak (typ philadelfiaost)
1 dl mörkt muscovadoråsocker (det mörka ska tydligen smaka lakrits så jag använde den ljusa sorten för lakrits = blä!)
1 tsk vaniljpulver.
1 tsk rivet skal från citron
2 dl vispgrädde 

Lemmoncurd
2 små citroner 
2 ägg 
4 dl florsocker 
75 gram smör 

Smöra formen lätt. Mixa kexen tillsammans med det smälta smöret. Tryck ut smeten i botten på en vanlig pajform eller en form med löstagbar kant. Ställ svalt.

Tvätta citronerna och riv det yttersta skalet fint. (Spara en tesked av raspet till fyllningen.) Pressa ur 1 dl saft ur citronerna. Vispa samman alla ingredienserna till krämen utom smöret och sjud sakta under omrörning tills den tjocknat. Smält ner smöret i blandningen och ta från värmen. Kyl krämen något och låt stå svalt (gärna i vattenbad). Vispa samman grädden och sockret – det ska vara lättvispat men inte rinnigt.Vispa i osten och kör slätt. Lägg lite av lemoncurden i formen och bred ut över kex-botten. Låt stå svalt en stund. Slå ost-fyllningen i formen och kyl i frys tills kakan stelnat helt.
Bred ut lemoncurd över den färdiga kakan och frys till den stelnat. Awesome nice! Till och med de som inte gillar cheesecake gillar den här!



Ett kritiskt dilemma!

I tisdags försvann bandet till min pulsklocka spårlöst. Jag minns vart jag använde det sist, problemet är det att jag var på många ställen efter det! Men nu har jag trackat personal och millimeter för millimeter letat igenom varenda upphittatlåda, plats jag varit på och mitt hem. Det går inte att finna!

Oftast dyker saker upp när man slutar leta efter saker men det finns absolut inga garantier för det. Har den dessutom försvunnit på en allmän plats kan städpersonal ha slängt den eftersom många säkert inte vet vad det är för något. Jag har dessutom börjat gett upp hoppet!

Nu till dilemmat, jag har hittat en pulsklocka av samma märke fast nyare modell begagnad på nätet. Den har en massa nya flashiga funktioner som jag saknat på min gamla och kostar 400 kr. Gogglade och insett att den modellen ligger på 1200 kronor i nypris!

Så, is i magen och hoppas på att bandet mirakulöst dyker upp? Eller tokfynda en ny och om bandet skulle komma fram försöka sälja det vidare?

Tur att mamma är på väg hit, hon är så klok min mor. Hon vet säkert hur jag ska göra!

Halv åtta

Tjejerna i klassen har startat ett halv åtta hos mig -projekt. Idag är det min tur! Var lite otydlig på facebook så folk trodde att jag var med i the real deal men det törs jag inte! Eller vi får se hur det går ikväll!

Nej tillbaks till matlagningen! Menyn för kvällen kan ni se nedan! Valde tema Happy Yellow så allt är gult! Bilder kommer senare!  

Förrätt
Gul paprikasoppa med knaperstekt bacon och crostini

Huvudrätt
Marinerad kycklingfilé med mangosallad

Efterrätt
Cheesecake med hemmagjord lemoncurd


Aj!



Nu jäklar, har sådan sjukt ond träningsvärk! Vore lättare att räkna upp de få muskler där jag inte har ont än där det gör ont! Fruktansvärt! Igår joggade jag en sväng och sedan styrketränade jag med tac-fit övningarna som Isabell och jag fick prova på i Linköping. Den gången hade jag ruskigt ont efteråt och helt slut var jag. Tydligen hade jag glömt bort det eftersom jag gjorde det nu på egen hand. Och nu gör det ont, fruktansvärt ont! Vill bara lägga mig i sängen och inte röra en fena (för det gör ont!).

Kämpade mig i alla fall ut i skogen och gick stavgång en sväng, var faktiskt inte så farligt eftersom jag gick hela tiden och höll de arbetande musklerna varma. Men nu när jag tänkte göra en massa nytta hemma, vika tvätten, diska, bädda... Det går inte! Kan inte böja mig ner, kan inte vrida på kroppen och den som försöker lura mig att skratta förtjänar att dö! Glöm träningvärk, det här är träningssmärta.

Det allra värsta är att imorgon är det dag två och jag känner hur värken blir värre och värre, inte mindre och mindre. Tyckte ni det här var gnälligt? Vänta tills imorgon!   

P.S. Ja, vi har snö. Ganska mycket snö. Och kallt, nästan tio minus imorse. Det ni!


Halloween

Igår var det halloween på STUK. Kicki och jag var inte alls taggad epå det så vi hade inte tänkt låna overaller och vara elever från ett annat program men natten innan festen fick vi spel och tyckte själva att vi var jättelama så i sista stund kom vi på nya idéer! Kicki blev Ice Queen of Narnia och jag var Batmans ärkefiende Poisen Ivy. Mathias var här på besök och vi snodda snabbt ihop en piratoutfit till honom.

Kvällen blev ganska lugn och inte så mycket party utan det blev en sitta-ute-och-snacka-skit-och-titta-på-folk-kväll. Vilket just denna kväll var väldigt trevligt eftersom alla hade varit väldigt kreativa! Där fanns Sally från A Night Before Christmas, legogubben, Frankensteins monster, Zorro, pedobear, Ling, en kyckling, jättebebisar, avatarer, Hjärter Dam från Alice i Underlandet, Sailor Moon och i garderoben stod mina kära vänner Micheal Jackson och en vampyrbiten Mimmi Pigg.

Träffade på Jessica, jag är hans praktikantjävel på Hälsokällan och han tog mig med till Julle där vi käkade mackor och efter det slöt jag upp med Hinken på Fällan innan vi tog sällskap hem.  Ikväll väntar första halv åtta hos kvällen, premiären går av stapeln hos Linnea. Kommer bli fantastiskt trevligt med en riktig tjejmiddag!

  

 


Årets visdom

Vi hade föreläsning idag och vår lärare Krister är nog en av världens klokaste människor. Första gången vi träffade honom sade han

Du har inte misslyckats förrän du slutat försöka

Sann visdom! Men idag sa han någon ännu bättre!

Kunskap är fördummande

Poängen var att desto mer man lär sig desto mer inser man att man inte vet. Det är ju precis så det är! Ju mer man får veta  ju mer vill man veta.  

Storkok med Kicki

Igår var Kicki och jag ambitiösa! Klockan tre träffades vi hos henne och startade ett riktigt storkok där vi gjorde i princip allt från grunden! Vi använde två hela kycklingar där vi tog bort klubborna och gjorde dem i ugn och kokade resten av kycklingen. Vi bakade också eget bröd, så sjukt duktiga! Av detta fick vi följande rätter:

4 portioner Currysoppa som serverades med dinkel och pumpakärnorsbaguett 
4 portioner Marinerade kycklingklubbor med quinoa, soltorkade tomater och fetaost
4 portioner Kycklingfilé med ugnsbakade grönsaker och basilikasås

Ojoj vilka mästerkockar vi är! Allting blev faktiskt supergott! 

     

 


Lillebror



Lillebror fyllde tre den 29e! Grattis lilla gubben!


Saknad!



Nu har jag vinkat av Jocke vid bussen, åh vad det är tråkigt! Speciellt eftersom vi inte har någon ny helg bokad. Så nu ska jag deppa fram till skolan börjar och sen måste jag ta fram fokus igen. Kursintroduktion!

Helgen har i alla fall varit väldigt bra! Full av pussar, kramar och kärlek! Så bättre att han kom hit och åkte än att han inte hälsat på alls! och snart är det ju faktiskt jul! Det känns i alla fall galet nära när livet är schemalagt fram till dess och man bara betar av sak efter sak!


RSS 2.0