Halv åtta - Recept

Gårdagens mat blev succé! Jag hoppas det var för att det smakade bra och inte för att alla deltagare befann sig i svältläge innan de kom till mig! Här kommer i alla fall recepten som efterfrågades igår!

Gul paprikasoppa med knaperstekt bacon

För 4 personer
1 rödlök
1 morot
1 selleristjälk
8dl vatten
2 hönsbuljongtärningar
2 lagerblad
4 gula paprikor
4 potatisar
4 dl mjölk
1 citron
8 skivor bacon

Skala och finhacka lök, morot och selleri. Fräs i en kastrull med olja på medelvärme tills grönsakerna blivit mjuka. Häll i vatten och buljongtärningarna och koka upp. Dela, kärna ur och skär paprikorna i grova bitar. Lägg dem i kastrullen tillsammans med potatisen (skalad och skuren) och lagerbladen. Låt koka i 20-25 minuter. Ta sedan bort lagerbladen och mixa alltihop. Vispa sedan ner mjölken och smaksätt med citron, soppan ska INTE koka efter mixning. Klipp baconet i bitar och stek ordentligt, lägg sedan baconet på hushållspapper så att fettet sugs ut något. Häll upp soppan och strö över baconbitarna. Klart!

Kycklingmarinad

För 4 filéer
1/2 soja
2 msk senap
1 msk sweet chili sauce
2 msk olivolja
1/2 tsk svartpeppar
2 pressade vitlöksklyftor

Blanda alla ingredienser och låt ligga med kycklingen i en plastpåse några timmar. Pensla på överbliven marinad några gånger på kycklingen medans den är i ugnen. Mums!

Cheesecake med hemmagjord lemoncurd

Botten
180 g (12st) Digestivekex eller Mariekex 
75 g smält smör 

Fyllning 
250g färskost, naturell smak (typ philadelfiaost)
1 dl mörkt muscovadoråsocker (det mörka ska tydligen smaka lakrits så jag använde den ljusa sorten för lakrits = blä!)
1 tsk vaniljpulver.
1 tsk rivet skal från citron
2 dl vispgrädde 

Lemmoncurd
2 små citroner 
2 ägg 
4 dl florsocker 
75 gram smör 

Smöra formen lätt. Mixa kexen tillsammans med det smälta smöret. Tryck ut smeten i botten på en vanlig pajform eller en form med löstagbar kant. Ställ svalt.

Tvätta citronerna och riv det yttersta skalet fint. (Spara en tesked av raspet till fyllningen.) Pressa ur 1 dl saft ur citronerna. Vispa samman alla ingredienserna till krämen utom smöret och sjud sakta under omrörning tills den tjocknat. Smält ner smöret i blandningen och ta från värmen. Kyl krämen något och låt stå svalt (gärna i vattenbad). Vispa samman grädden och sockret – det ska vara lättvispat men inte rinnigt.Vispa i osten och kör slätt. Lägg lite av lemoncurden i formen och bred ut över kex-botten. Låt stå svalt en stund. Slå ost-fyllningen i formen och kyl i frys tills kakan stelnat helt.
Bred ut lemoncurd över den färdiga kakan och frys till den stelnat. Awesome nice! Till och med de som inte gillar cheesecake gillar den här!



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0