Matmedveten
Idag när jag var och handlade tog jag mig tid att kolla på innehållsförteckningen när jag skulle köpa kalkonskivor och insåg till min förskräckelse att jag aldrig mer ska köpa det paketet jag brukar köpa! Jag har vissa krav som jag försöker hålla mig till åtminstone när det gäller kött.
För det första ska det alltid vara svenskt kött, helst grönsaker också men det är svårt på vintern. Anledningen är att jag vill stötta de svenska bönderna som måste konkurrera med utlänska bönder som inte alls har lika stränga lagar för hur djur ska hanteras eller vilka besprutningsmedel som får användas. Att det ur miljösynpunkt också är bättre är som en bonus!
Jag försöker att undvika natriumglutamat som är en högst tveksam tillsats som många hävdar borde förbjudas eftersom mycket indikerar att den är hälsofarlig. Att undvika den helt är dock jättesvårt eftersom den finns i så mycket, t.ex. blandkryddor och köttprodukter.
Givetvis vill jag ju inte ha en massa tillsatt socker! Varför skulle jag vilja ha socker i mitt pålägg?
Jag gav nästan upp! Jag ville ha rökt kalkon i skivor och ingen tycktes klara av det kravetn! Då försökte jag kolla på skinka istället för tänkte att det smakar ju nästan likadant men hade svårt att hitta skinka också! Till slut hittade jag kalkon från scan som uppfyllde alla dessa krav. Det innehöll i och för sig glukos men de andra jag tittade på innehöll både glukos och socker. Nackdelen var ju att det bara fanns i små förpackningar men fick duga.
Varför ska det vara så svårt att hitta bra mat? Många sätter ju stora etiketter på det de de gör bra på förpackningen men då är det oftast dåliga på något annat. Det är bara att inse att när man blir stor får man skaffa en gård för egenförsörjning.
För det första ska det alltid vara svenskt kött, helst grönsaker också men det är svårt på vintern. Anledningen är att jag vill stötta de svenska bönderna som måste konkurrera med utlänska bönder som inte alls har lika stränga lagar för hur djur ska hanteras eller vilka besprutningsmedel som får användas. Att det ur miljösynpunkt också är bättre är som en bonus!
Jag försöker att undvika natriumglutamat som är en högst tveksam tillsats som många hävdar borde förbjudas eftersom mycket indikerar att den är hälsofarlig. Att undvika den helt är dock jättesvårt eftersom den finns i så mycket, t.ex. blandkryddor och köttprodukter.
Givetvis vill jag ju inte ha en massa tillsatt socker! Varför skulle jag vilja ha socker i mitt pålägg?
Jag gav nästan upp! Jag ville ha rökt kalkon i skivor och ingen tycktes klara av det kravetn! Då försökte jag kolla på skinka istället för tänkte att det smakar ju nästan likadant men hade svårt att hitta skinka också! Till slut hittade jag kalkon från scan som uppfyllde alla dessa krav. Det innehöll i och för sig glukos men de andra jag tittade på innehöll både glukos och socker. Nackdelen var ju att det bara fanns i små förpackningar men fick duga.
Varför ska det vara så svårt att hitta bra mat? Många sätter ju stora etiketter på det de de gör bra på förpackningen men då är det oftast dåliga på något annat. Det är bara att inse att när man blir stor får man skaffa en gård för egenförsörjning.
Kommentarer
Trackback